sexta-feira, 11 de setembro de 2015

Fredagsintervjun med Olof Lundh

Resultado de imagem para flag suecia   Resultado de imagem para allsvenskan suecia 2013 table

Fredagsintervjun pratar den här veckan med TV4:s sportjournalist Olof Lundh om att vara kritisk, Erik Hamrén och landslagets framtid.

Olof Lundh hamnade på löpsedlarna förra veckan då Sveriges stora stjärna Zlatan Ibrahimovic gick hårt åt honom efter en fråga på en av landslagets presskonferenser. Frågan från Lundh handlade om Ibrahimovics kommersiella uppdrag vid sidan av fotbollen. Sveriges lagkapten svarade att han inte får tjäna pengar för Olof Lundh. Ibrahimovic lade också till att han njuter ännu mer när det svider i Lundhs ögon och att han får en kick när Olof Lundh får ont i magen.

Flera journalister reagerade efteråt och kritiserade Ibrahimovic för sitt hårda svar och vissa jämförde det med mobbing. Olof Lundh reagerade givetvis han också.
- Annorlunda och ett nyttigt perspektiv när det blåser till. Han får givetvis göra hur han vill och svara hur han vill, men det är tydligt att SvFF är svagt i förhållande till lagkaptenen. Sedan blir det tröttsamt när man via sociala medier ställs till svars för felaktiga versioner där folk bara läst vad andra skrivit eller sett 15 sekunder av en presskonferens.

Olof Lundh har själv ifrågasatt svensk media för att många inte vågar ställa kritiska frågor till Zlatan Ibrahimovic.

Ibland kan jag få en känsla av att en del journalister undviker att ställa de nödvändiga, kritiska frågorna. Håller du med och varför tror du att det är så? Exempelvis på Hamréns senaste presskonferens ställdes det väldigt få, om ens någon, kritisk fråga.
- Håller inte med om att Hamrén inte fick kritiska frågor. Även direkt efter matchen fick han det. Han får ju svara på om han utvecklat spelet, taktiken och så vidare. Sedan är det naturligtvis så att vissa är försiktigare än andra och varför det är så är svårt för mig att svara på. Dessutom är det ju så att det kan blåsa till, som när Hamrén blev arg på mig i juni och nu Zlatan på presskonferensen, och det var inte så kritiska frågor. Då får man även skit från en del som ser direktsändningar och ifrågasatt vilket kanske får en del att tveka.

Apropå Hamrén, tycker du han bör avgå nu direkt eller ska han stanna till sommaren 2016?
- Han har inte utvecklat landslaget men det är rätt att låta honom slutföra kvalet och ett eventuellt EM, men däremot ska SvFF parallellt jobba för att ta fram ersättare, och även se över den sportsliga organisationen, och se till att någon tar över stafettpinnen till VM-kvalet som börjar nästa höst.

Landslaget är just nu inne i en kris. Förbundet har ekonomiska utmaningar och ett missat EM skulle innebära att man förlorar stora intäkter. Och förutom Zlatan Ibrahimovic är landslaget ganska impopulärt bland fansen.
- Man är oerhört pressat på grund av Friends Arena, uteblivna mästerskap 2010 och 2014 och har redan aviserat ett sparpaket med tio tjänster bort och man har i princip räknat med EM 2016. Om man missar EM kan man räkna med att det blir hårda tag på SvFF. För även om man hävdar att eventuella prispengar går till specialsatsningar så ger ett EM-deltagande en massa andra effekter och intäkter både direkt och indirekt.

Vad tänker du kring landslagets framtid?
- Svensk fotboll är på många sätt fast i en modell som är skapad för en annan tid. Det är 2015 och SvFF visar tyvärr på många sätt att man inte hängt med tiden och det påverkar givetvis även landslaget. Den sportsliga organisationen låg bakom framgångarna i form av deltagande i mästerskap 2000-08 men precis som de flesta institutioner måste man se över modellen och uppdatera den, och det är ett måste. Visst, Zlatan lämnar ett enormt tomrum efter sig när han slutar men det är inte över för att han slutar i A-landslaget.



Inför Kalmar FF – IFK Norrköping: Allsvenskan igång igen

Efter ett för Sveriges del uselt landslagsuppehåll är det återigen dags för allsvensk fotboll. IFK Norrköping åker till Kalmar för att ta tre poäng och hänga på i toppstriden.

Det svenska herrlandslaget förlorade sina två matcher under uppehållet och chanserna att gå till EM minskade betydligt. Nu kan vi se fram emot att se ett välmående fotbollslag igen. IFK Norrköping möter på fredag ett formsvagtKalmar FF i sydöstra Småland.

Peking har två poäng mindre än serieledarna IFK Göteborg och är på fullt allvar med i guldstriden. IFK:s tre senaste allsvenska matcher har resulterat i två vinster och en oavgjord. Förra matchen stod Falkenberg för motståndet. Trots att FFF är ett skickligt hemmalag lyckades Kamraterna bärga tre viktiga poäng tack vare Nymans fullträff. Nu blir det kanske något tuffare motstånd även om Kalmar huserar på en tolfteplats i tabellen.

Tidigare matcher lagen emellan
Våren 2014 var Kalmar FF ett välfungerande lag. Efter tio matcher låg de fyra i Allsvenskan. Det fanns många likheter med hur IFK såg ut under våren 2015 och Kalmar vann då med 2-0. Den andra matchen förra året mötte IFK ett formsvagt Kalmar och trots att Peking var det bättre laget klarade KFF en poäng. I våras när dessa två lag ställdes mot varandra gjorde Norrköping en av årets hittills bästa matcher, men det blev ”bara” 2-1. Sammanlagt har IFK vunnit 19 och Kalmar 17 matcher när lagen har mötts i Allsvenskan. 7 matcher har slutat lika.

Läget i laget
IFK har som sagt varit bra efter den tunga förlusten mot AIK i och med tio poäng av tolv möjliga de fyra senaste matcherna. Visserligen har inte spelet sett perfekt ut, men poängen rullar in. Målskillnaden i dessa fyra matcher är 8-4, vilket är riktigt bra siffror i jämförelse med Kalmars 1-5. Med andra ord har Peking en fin form och speciellt bortafacitet är riktigt bra. IFK har sex vinster, fyra oavgjorda och bara en förlust utanför Nya Parken. Detta gör att de leder den allsvenska bortatabellen. Ett ytterligare bevis på att IFK är ett skickligt bortalag är att de är det enda laget som tagit poäng borta mot AIK. Dessutom är Peking det lag som släppt in minst antal mål på bortaplan. Nämligen åtta stycken på tio matcher.

Några av IFK-spelarna har medverkat i diverse landslag under uppehållet. Fransson och Wahlqvist har startat varsin match och fått ett inhopp var i det svenska U21-landslaget. De vann en match och spelade lika en gång i kvalet till U21-EM. Sämre gick det för Andreas Vaiklas landslag. Han var reserv när Estlands U21-lag fölorade två matcher. Filip Dagerstål spelade en och en halv match för P18-landslaget. Han gjorde det bra och efter att Filip blev utbytt i paus i förlustmatchen mot Danmark släppte Sverige in fyra mål.

Alla de som har spelat landslagsfotboll är tillgängliga för spel. Däremot är varkenChristopher Telo eller Andreas Hadenius redo för spel ännu. Hadenius var tillbaka i full träning igen efter sin skada, men under torsdagens träning var olyckan framme och han stukade foten. Även Telo deltar fullt i träningarna, men han känner fortfarande av skadan och spelar inte. Gentrit Citaku har varit sjuk i veckan och även han avstår spel mot KFF. I övrigt är ingen avstängd och alla andra är tillgängliga.

Telo kommer givetvis saknas, men under hans frånvaro har andra klivit fram så det har gått bra ändå. Vi får hoppas att de som spelat landskamper är tillräckligt utvilade för en tuff bortamatch. Om så är fallet och det inte blir fler återbud tror jag att vi får se följande elva starta matchen:
Mitov Nilsson - Wahlqvist, Andreas Johansson, Wiklander, Tkalcic – Bärkroth, Fransson, Sjölund, Traustasson – Nyman, Kujovic

Kalmar
Vår motståndare har inte imponerat under sensommaren. Kalmar har inte vunnit sedan matchen mot Helsingborg i juli. De förlorade hemma mot Sundsvall, borta mot AIK och hemma mot Elfsborg. Senaste matchen åkte de till Stockholm och kryssade motHammarby. Tidigare låg KFF strax bakom topp sex i ett ingenmansland. Nu är det bara sex poäng ner till kvalstrecket och de ligger tolva i tabellen. Det svänger snabbt i fotboll. Lika snabbt kan det dock svänga tillbaka och det finns en stor chans att ett revanschsuget Kalmar börjar vinna matcher igen efter uppehållet.

Skadeläget i Kalmar är relativt bra. Tidigare har det varit mycket sjukdomar i truppen, men det är bättre nu. Nenad Djordjevic och Markus Thorbjörnsson missar dock matchen på grund av magproblem respektive ryggskada. David Elm är borta sedan tidigare. Davids bror Rasmus har haft problem, men är med i truppen. Han har inte startat en enda match ännu och lär inte göra det nu heller. Spelarna IFK bör se upp med är framförallt Kalmars skyttekung Markus Antonsson och Viktor Elm. Om Rasmus Elm blir inbytt kommer han också vara ett hot.

Slutord
IFK Norrköping är som vi har vant oss vid favoriter att dra det längsta strået på fredag. Trots detta är det ingen stor risk för underskattning. Alla spelarna är nog medvetna om att Kalmar har många bra spelare och har gjort många bra matcher i år. Jag tror personligen att det blir en tuff match, men jag har en positiv känsla och tror på tre poäng. Något som kan missgynna IFK är underlaget. I Kalmar är det nämligen naturgräs, vilket kan minska bortalagets chanser. Det kan vara svårt att rulla bollen snabbt, men Peking har tidigare visat att de kan hantera det. Exempelvis gick det bra i Falkenberg senast. Dessutom verkar det vara en riktigt fin gräsmatta på Guldfågeln Arena.

Kalmar behöver en seger för att slippa hamna i bottenstriden och laget kommer kriga som djur för att komma in på vinnarspåret igen. IFK Norrköping behöver en seger för att fortsätta utmana om guldet. Det är en väldigt viktig match för båda lagen och jag tror att det kan bli mycket kamp. För övrigt spelar IFK i sitt röda bortaställ trots att Kalmar normalt har röda dressar på hemmaplan. Detta beror på att Kalmar har en speciell vit tröja med ett rött kors på för att stödja den stora flyktingkatastrofen.

Enligt väderprognosen blir det en skön sensommarkväll i Kalmar. Så nu gäller det att resa sig från TV-soffan och vallfärdas till arenan med bil, buss, tåg eller cykel. Alla ska dit och stötta topplaget IFK Norrköping. Matchen börjar klockan 19.00 på Guldköping arena.




Inför: GAIS – IK Frej ”poäng är ett måste”

Landslaguppehållet går mot sitt slut och till helgen drar serierna igång igen. Frej reser till Göteborg för att ta sig an ”makrillarna” på Gamla Ullevi.

På lördag drar vardagen igång igen och det är två lag som vill få till ett bra avstamp inför slutspurten av supertettan. GAIS vill uppåt i tabellen och skaffa sig ett betryggande avstånd ner till lagen runt kvalstrecket. Frej har lite kniven på strupen och måste ta poäng för att inte sjunka längre ner i bottenträsket. Vi kan alltså förvänta oss en match med fin inramning och två vilt kämpande lag!

Målfabrikationen måste bli bättre
Uppehållet kom lägligt för Frej som var inne i en dålig trend med förluster mot både BP ochAssyriska. Nu fick vi tillfälle att stanna upp, andas ut och stoppa blödningen. En chans att nöta på det som inte har fungerat, nämligen vårt omställningsspel och anfallsspel. Vi får hoppas att Barre & Co har tränat, tränat och åter tränat anfall och framförallt många avslut. Det är just målfabrikationen som måste blir bättre om vi ska ha någon chans att hänga kvar i år. För att återfinna en trepoängare får vi backa bandet ända till den 7 juni då vi tvålade till Mjällby med ”hela” 3-1 på bortplan. En av få matcher som vi faktiskt gjort fler än ett mål i.

Skam den som ger sig!
Det finns fortfarande många poäng kvar att kriga om och vi ligger ändå ungefär där vi vill ligga i tabellen så än är de ingen ko på isen. Adnan är nu snart tillbaka i elvan vilket kanske kan ge anfallet den boost som saknats. Nytillskotten Smalj och Nordin blir även de mer och mer varma i kläderna för varje match som går och höjer kvaliteten i laget. Fakta kvarstår dock, vi måste börja vinna fotbollsmatcher igen!

Truppstatus
Kapten Johannes är avstängd efter att ha samlat på sig för många gula. Lövgren och Silwer har tyvärr fortsatta skadeproblem. Osäkert är det även med Söderström som dragit på sig en lättare skada under uppehållet (spelar troligtvis). Positivt är att Adnan nu är tillbaka men han lär inte ha den hetaste av matchformer. Viktigt är också att Theorin är spelklar då kapten Johannes nu är avstängd.

Motståndet
GAIS då, ja de har blandat och gett en del och parkerar på en rätt trygg mittenplacering så här långt. Ur GAIS-ögon känns nog dagens placering som en missräkning då de säkerligen räknat med att vara ett av topplagen i årets superetta. Hemma är de dock tuffa och har endast torskat tre hemmafighter på Gamla Ullevi, till detta ska tilläggas att de mäktat med hela 16 fullträffar kontra de 6 bollarna Frej lyckats få över mållinjen. Senaste matchen i ligan hade de borta mot Assyriska där det blev förlust med uddamålet (något vi kan relatera till).

Gubbar att se upp med i hemmalaget är bland annat gamle allsvenske skytteligavinnaren Patrik Ingelsten som hittills lyckats hänga sex påsar. Andra att ha koll på är Djurgårdarna Yussif Chibsah och Tommy Vaiho.

Lite extra speciellt lär det säkert också bli för vår Richard Spong som har ett långt förflutet i GAIS mellan åren 2009-2013. Richard var och är fortfarande en favoritspelare bland fansen med en egen personlig ramsa och allt.

Nu åker vi till baksidan och krigar hem alla poängen!


Var: Gamla UIllevi, Göteborg

När: Lördag 12/9, kl.15.00

Framåt Frej!




TABELAS

# EquipePJVEDFCDPÚltimos 5 JogosH2H
12214533812+2647WWWLW
2Previous rank: 32213634126+1545WWWWW
3Previous rank: 42213633723+1445WWDWL
4Previous rank: 22213544224+1844LWWWD
52211744226+1640WLWWD
62211743623+1340WDLLW
72293103131+030LLWWL
8Previous rank: 9227692428-427LWLDL
9Previous rank: 102275102432-826WLWWW
10Previous rank: 82275102435-1126LLLLD
11Previous rank: 12225982529-424DDWDL
12Previous rank: 112265112228-623DLLLW
132254132238-1619LWLLL
14Previous rank: 152238111840-2217WDLLL
15Previous rank: 142237121632-1616LDLDL
162218131934-1511LLDDD
Eliminatórias da Liga dos Campeões
Liga Europa
Playoff para evitar o rebaixamento
Rebaixados

Nenhum comentário:

Postar um comentário