De groepsfase van het EK in Frankrijk kent een recordaantal wedstrijden. Door de deelname van 24 landen zullen er maar liefst 36 wedstrijden worden gespeeld. Voetbal.com zet op een rijtje welke bijzondere ontmoetingen je niet mag missen.
Turkije – Kroatië
Turkije en Kroatië kennen elkaar nog goed van het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Op 20 juni 2008 troffen beide ploegen elkaar voor een zinderende kwartfinale. Na 90 minuten voetballen stond er nog een 0-0 stand op het scorebord, waarna verlenging moest bepalen wie er naar de halve finale mocht. In de verlenging kwam Kroatië in de 119e minuut op voorsprong, waarmee het beslist leek. Tot de 122e minuut aanbrak. Semih Şentürk schoot de bal in de kruising, waardoor Turkije nog in leven was. Na strafschoppen waren de Turken te sterk. Een ongekende slotfase van de verlenging zorgde ervoor dat er een Turks volksfeest ontstond. Turkije plaatste zich voor de halve finales, Kroatië bleef in rouw achter.
De wedstrijd tegen Italië zal nog in het geheugen gegrift staan van Zlatan Ibrahimović. In de zomer van 2004 zou Ibrahimović de overstap van Ajax naar Juventus maken, maar eerst moest de Zweed zich nog laten gelden op het EK in Portugal. En dat deed Zlatan. Met zijn hak was Ibrahimović de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon te snel af, waardoor de bal vijf minuten voor tijd in het net plofte. Zlatan Ibrahimović liet zich met een fenomenale treffer zien aan het grote publiek.
Na een sterk seizoen zal Ibrahimović opnieuw tegen Italië aantreden op het EK, alvorens naar een nieuwe club te gaan. De nieuwe club is nog niet bekend, maar alle ogen zullen gericht zijn op de aanvoerder. In 31 competitiewedstrijden maakte de spits van Paris Saint-Germain 38 doelpunten. Een aantal dat hij nog bij geen enkele club wist te behalen. Ibrahimović is in topvorm en alle hoop van de Zweden is gericht op haar sterspeler.
Na een sterk seizoen zal Ibrahimović opnieuw tegen Italië aantreden op het EK, alvorens naar een nieuwe club te gaan. De nieuwe club is nog niet bekend, maar alle ogen zullen gericht zijn op de aanvoerder. In 31 competitiewedstrijden maakte de spits van Paris Saint-Germain 38 doelpunten. Een aantal dat hij nog bij geen enkele club wist te behalen. Ibrahimović is in topvorm en alle hoop van de Zweden is gericht op haar sterspeler.
Waar Zweden valt of staat bij de prestaties van haar aanvoerder, geldt Italië als outsider voor de titel. De Italianen wisten vier jaar gelden de finale te bereiken. De Azzurri verrasten vriend en vijand door zo ver te komen en die prestatie moet deze zomer worden overtroffen. De Italiaanse selectie bestaat uit een mix van nieuw talent en geroutineerde spelers, wat de succesformule moet zijn voor het EK. Bondscoach Antonio Conte zal na het EK naar Chelsea vertrekken, maar eerst wil de 46-jarige Italiaan zijn bondscoachschap afsluiten met de Europese titel.
Duitsland – Polen
De politieke burenruzie tussen Duitsland en Polen zal een vervolg krijgen op 16 juni in het Stade de France. Polen is door de geschiedenis heen de speelbal geweest van de oppermachtige Duitsers. In de twintigste eeuw zag Polen voortdurend de landsgrenzen wijzigingen dankzij de agressieve buren. Op 11 oktober 2014 kwam eindelijk de sportieve wraak. In Warschau won Polen voor het eerst in de geschiedenis van Duitsland. Arek Milik kopte de openingstreffer binnen, waarna Sebastian Mila de score verdubbelde. Polen won met 2-0 en schreef geschiedenis.
Polen en Duitsland speelden twintig keer tegen elkaar. De EK-kwalificatiewedstrijd in Warschau tegen Duitsland was de enige overwinning voor Polen. Duitsland stapte dertien keer als winnaar van het veld en zesmaal eindigde de wedstrijden in een remise. Duitsland behoort tot de grote favorieten voor de eindzege. De regerend wereldkampioen eindigde de kwalificatiereeks als nummer één. Naast Polen wist alleen Ierland nog te winnen van de Duitsers, maar toen was Duitsland al zeker van de eindzege in de kwalificatiepoule. Polen zat Duitsland op de hielen en eindigde knap als tweede in de groep.
Polen zal kansen ruiken om de stunt van de kwalificatiereeks in Frankrijk te herhalen. Duitsland kent geen gelukkige voorbereiding op het EK. In de oefencampagne werd moeizaam gewonnen van Hongarije (2-0) en werd in eigen huis verloren van Slowakije (1-3). Het spel van de Duitsers was nog niet zoals dat van een potentiële kampioensploeg, waardoor Polen op 16 juni hoopt een nieuw hoofdstuk aan de sportieve wraak toe te voegen.
Engeland – Wales
Op 16 juni zal het Stade Bollaert-Delelis in Lille volledig gevuld zijn met Britse voetbalfans. Engeland en Wales nemen het dan tegen elkaar op. Wales en Engeland zijn sinds de zestiende eeuw wettelijk één koninkrijk. Wales is dan ook nog nooit een zelfstandige staat geweest. Het land is altijd ‘het kleine broertje’ geweest van Engeland. Beide landen uit het Verenigd Koninkrijk hebben de kwalificatie feilloos doorlopen, waardoor er sprake is van een Britse invasie in Frankrijk. Ook Noord-Ierland en Ierland zijn van de partij, waardoor alleen Schotland ontbreekt.
Wales mag zich in Frankrijk voor de eerste keer in de geschiedenis melden op een EK. De kwalificatie van Wales was indrukwekkend. Zo werden er vier punten gepakt tegen België en wist alleen Bosnië-Herzegovina te winnen, maar toen was de ploeg van Chris Coleman al geplaatst voor de eindronde. Engeland kwam de kwalificatie nog sterker door. Alle tien de groepswedstrijden werden gewonnen. De Three Lions maakten 31 doelpunten en kregen er maar drie tegen. Engeland gaat het EK dan ook in als kanshebber voor de eindzege. De sterke kwalificatie van beide ploegen maakt het EK-affiche op 16 juni nog interessanter.
Wales heeft met onder meer Gareth Bale en Aaron Ramsey een ploeg met twee absolute vedettes. De sterren van Real Madrid en Arsenal moeten de kar gaan trekken voor Wales, in de hoop weer eens van Engeland te kunnen winnen. De laatste zege van de Welshman op ‘de grote broer’ stamt uit 1984. In totaal stonden beide ploegen 102 maal tegenover elkaar. Engeland liep maar liefst 93 keer als winnaar van het veld, Wales won er maar veertien.
Ondanks de sterke kwalificatie zal Wales niet met een al te sterk gevoel beginnen aan het EK. Er werd één oefenwedstrijd gespeeld, tegen mede EK-ganger Zweden. De Zweden waren met 3-0te sterk. Kanttekening daarbij is wel dat Gareth Bale niet meespeelde. De aanvaller won met Real Madrid de Champions League en mocht zodoende genieten van een langere vakantie. Het wel of niet meespelen van Bale bij Wales maakt een wereld van verschil. Wales speelt met een defensie van vijf man en hoopt op de counter toe te kunnen slaan. In die omschakeling is de snelheid van Bale van cruciaal belang. In de kwalificatie kwam Wales tot elf doelpunten, waarvan er zeven door Bale werden gemaakt. De 27-jarige aanvaller moet ook op 16 juni het verschil gaan maken tegen Engeland.
Door Pim Westenberg
Nenhum comentário:
Postar um comentário