sábado, 27 de fevereiro de 2016

Fotballtinget vraket NFF-styrets forslag – likevel blir det nytt seriesystem

Resultado de imagem para flag norgeResultado de imagem para tippeligaen

  • Se fakta nederst i saken!
ULLEVAAL STADION: Fotballtinget stemte for Troms FKs benkeforslag om ny seriestruktur med 24 avdelinger på nivå fem. Forbundsstyrets opprinnelige forslag om 18 avdelinger ble nedstemt.
127 delegater stemte for, mens 55 stemte mot. Til og med forbundsstyret stemte til slutt mot eget forslag.

Visepresident i Norges fotballforbund (NFF), Bjarne Berntsen, under Fotballtinget på Ullevaal stadion.
 Fredrik Saltbones
– Vi merket fort at forslaget til forbundsstyret ikke kom til å gå igjennom, og da måtte vi bare støtte det vi mente var nest best, sier visepresident i NFF, Bjarne Berntsen, til Aftenposten.

– Færre nedrykk fra 1. divisjon

Resten av forslaget til forbundstinget ble riktignok beholdt, og Bjarne Berntsen er totalt sett fornøyd.
– Vi løser det vi ønsket med Obos-ligaen (1. divisjon). Vi får en mer robust liga med færre nedrykk. Vi løser ikke minst utfordringen vi har med dagens 3. divisjon, der det er mange som trekker seg. Bakdelen er jo at man får et tøft nivå fire, mener Berntsen.

Lyns trenerduo, Mikal Aaserud og Tresor Egholm, må nå forberede seg til en sesong der klubben ikke kan rykke opp.
 Lars Opstad

Ville utsette overgangen til nytt system







Flere delegater – inkludert Lyns representant Gunnar Martin Kjenner – gikk opp på talerstolen og fremmet forslag om å utsette endringsprosessen ett år, altså overgangsåret blir 2017. Det forslaget ble riktignok nedstemt av tinget.
Dermed trer den nye seriestrukturen i kraft allerede neste år, noe som betyr at ingen klubber rykker opp fra årets 3. divisjon.

Lyn: – Litt skuffet

Lyn er ett av lagene som rammes av dette. Trener Tresor Egholm innrømmer at han er skuffet.
– Vi er litt skuffet over at ikke overgangsåret ble 2017. Spesielt med tanke på alt forarbeidet som er gjort. Nå blir betingelsene annerledes, sier Egholm.
– Men det forandrer egentlig ingenting for oss denne sesongen. Vi skal spille i 3. divisjon, vi. Og neste år skal vi spille i den nye Regionligaen, hvis vi ikke rykker ned. Supporterne skulle nok gjerne ønske at veien opp var litt kortere, og det skulle vi også. Men vi har vært i 6. divisjon, og vi skal nok klare å komme oss opp igjen. Det vil bare ta litt lenger, sier Lyn-treneren.

Slik påvirker endringene de forskjellige divisjonene (fra og med 2017):

Nivå 1 (Tippeligaen): Ingen endringer
Nivå 2 (Obos-ligaen, 1, divisjon): Ingen forandring i antall lag, men kun to lag rykker direkte ned.  Laget som havner tredje nederst møter lag nummer to fra begge avdelingene på nivå tre i en kvalifisering til Obos-ligaen.
Nivå 3 (Post-Nord-ligaen, 2. divisjon): Kuttes fra fire til to avdelinger med 14 lag.
Nivå 4 (Regionligaen, 3. divisjon): Antallet avdelinger halveres fra 12 til 6.
Nivå 5 (Kretsligaen, 4. divisjon): Økes fra 18 til 24 avdelinger (etter benkeforslag fra Troms FK).

Slik blir overgangsåret 2016:

Nivå 1 (Tippeligaen): Ingen endringer
Nivå 2 (Obos-ligaen): Ingen endringer
Nivå 3 (Post-Nord-ligaen): Avdelingsvinnerne rykker opp, mens lag fra 2. til 7. plass beholder plassen. Resten av de 14 lagene rykker ned i den nye Regionligaen (nivå 4).
Nivå 4 (3. divisjon): Ingen lag rykker opp til Post-Nord-ligaen, men lagene som havner topp fire kvalifiserer seg for ”nye 3. divisjon” – som får navnet Regionligaen. Resten rykker ned.
Nivå 5 (4. divisjon): Sammensetningen av de 24 avdelingene vil bestemmes av kretsene for sesongen 2017 ut i fra resultatene i 3. divisjon og 4. divisjon. Det skal være 24 avdelinger med 12 lag.

Flere støtter Oslo i fotball-opprøret:
Det nye forslaget kan endre alt


Frykter at toppfotball danker ut breddefotballen.


Oslo Fotballkrets og styreleder Kenneth Eriksenvarslet i går fullt opprør dersom Norsk Toppfotball (NTF) vinner fram og eliten i norsk fotball tilriver seg større makt- og dermed inntekter - på bekostning av resten av Fotball-Norge i forbindelse med den kommende hovedavtalen med Norges Fotballforbund (NFF).

Norges største fotballkrets står derimot ikke alene.

Nå kaster også Hordaland seg på ballen.

- Vi føler at toppfotballen ønsker å tilrive seg for mye og ikke ser helheten i norsk fotball. Jeg var ikke helt «happy» med innstillingen til det nye styret, sier Tore-Christian Gjelsvik, leder NFF Hordaland, til Dagbladet.

Fotballederen er bekymret.

- Hvilken utvikling går vi mot? Ønsker toppfotballen å samarbeide? Akkurat nå er makta hos kretsen og klubbene. Det nye forslaget kan endre alt - fra breddefotballen til toppklubbene, og det er en utvikling jeg ikke liker. Vi vil unngå at toppfotballen får for mye makt, men vi er avhengig av samarbeid. Derfor må vi snakke sammen, sier Gjelsvik.

- Hva er du mest bekymret for?

- Økonomien. Medieavtalen. At økonomien og pengene går til toppfotballen. Det er bekymringsverdig, sier Gjelsvik.

Akershus: - Samlet flokk

Lederen i Akershus Fotballkrets, Gro Langdalen, håper på en avtale som gagner alle.

- Jeg er opptatt av at vi er en samlet flokk og gjør norsk fotball bedre sammen. Vi må gjøre det beste for at topp- og breddefotballen er sammen, sier Langdalen til Dagbladet.

Fotballpresident Yngve Hallén forsøkte i Dagbladet onsdag å berolige dem som frykter maktbalansen kan være i fare, men beroliget er man ikke.

- Åpenhet blir viktig framover. Norsk fotball må være en samlet enhet. Vi må snakke med toppfotballen, og de må snakke med oss. Alle må få mest ut at de rettighetene de har. Det er nok flere som støtter opp om det Oslo Fotballkrets uttalte nylig. Hordaland og Oslo er blant de store kretsene, og jeg er sikker på at flere er støtter opp rundt dette., sier Gjelsvik fra Hordaland Fotballkrets.

I en uttalelse truer styreleder i Oslo Fotballkrets Kenneth Eriksen med fullt opprør dersom Norsk Toppfotball (NTF) vinner fram og får begge hender på roret.

- Kun NFF er en legitim representant for hele fotballbevegelsen. NTF representerer bare «overklassen» i fotballfamilien. På vegne av Oslo Fotballkrets er det min oppgave å arbeide for barn og unge i fotballfamilien. Derfor er det min plikt å motarbeide NTF når de tenker på egen vinning framfor helheten, skriver Oslo Fotballkrets, og fortsetter:

- Vi er forberedt på å mobilisere også mot framtidige forbundsstyrer som lar seg presse av NTF med tomme trusler om rettssaker og at de vil bryte ut av storfamilien. I praksis betyr det i siste instans at vi vil mobilisere delegater i stort omfang for å kaste vårt eget forbundsstyre dersom man lar dette slippe gjennom.

Fotball Media i spill

Dagbladet skrev nylig at i det siste kvartalet har to representanter for Norges Fotballforbund (NFF) og to representanter for Norsk Toppfotball (NTF) møttes ukentlig. 

Målet: Å bli enige om en forlengelse og revisjon av den såkalte hovedavtalen som fordeler inntekter fra medierettigheter og ligasponsorer mellom partene. 

Enige er man ennå ikke. 

Og etter det Dagbladet forstår, er det nå bekymring innad i NFF for at NTF i den nye avtalen er i ferd med å sikre seg selve skattekista: en overførsel av de kommersielle rettighetene til de to øverste ligaene (nåværende Tippeliga og OBOS-liga) til toppklubbene selv. Med andre ord ta kontrollen over salg og forvaltning av navn, sponsorater, tv-rettigheter og så videre.

Bakgrunnen er kompromisset som ble inngått i 2008, da selskapet Fotball Media ble opprettet som fredsverktøy i dragkampen om hvem som faktisk eier disse rettighetene. Toppklubbene mener det er dem, forbundet mener de tilhører hele Fotball-Norge.

NFF og NTF eier 50 prosent hver i Fotball Media, som siden den gang har solgt og forvaltet de kommersielle rettighetene.

Nå er det, etter det Dagbladet kjenner til, en reell mulighet for at Fotball Media nedlegges, og at krangelen om eierskapet er kommet til overflaten igjen - med endring av maktbalansen som potensielt utfall. 

Nenhum comentário:

Postar um comentário